WANNEER ANGST ONS LEVEN BEHEERST

Placeholder image

Sessie 1: Angst in het algemeen

Angst uit de weg gaan is aangenaam op korte termijn. Als we echter blijvend onze angst willen aanpakken, is het noodzakelijk om onze angsten te gaan uitdagen. Hierbij is verandering in gedrag noodzakelijk. We bekijken onze 3 automatische reacties op de verschillende soorten angst en zien alternatieven om terug zelf de touwtjes in handen te nemen om de vicieuze cirkel van angst te doorbreken.

Sessie 2: Lichamelijke aanpak angst

Wat vertelt ons lichaam ons over onszelf en hoe we omgaan met onze angst? Hoe kunnen we ons lichaam lezen? En wat kunnen we doen om er naar te luisteren? Onze lichamelijke klachten en ons stressniveau kunnen namelijk niet los van elkaar worden gezien. We zien hoe we lichamelijke symptomen van angst best in de kiem smoren.

Sessie 3: Cognitieve aanpak angst

Angst gaat hand in hand met negatieve gedachten. In dit cognitief luik gaan we zowel proberen om onze gedachten te laten passeren en er gewoon te laten zijn, als ook kijken naar hoe we onze gedachten kunnen tackelen.

Sessie 4: Emotionele aanpak angst

Gedurende deze sessie focussen we op hoe je je hoofd kan leegmaken door je leven op orde te stellen. ‘Praktisch beter voor jezelf zorgen’ creëert een gevoel van rust en biedt levensvreugde. Hierbij komt de SMART-techniek aan bod, waarin we haalbare doelen gaan stellen voor onszelf.

Sessie 5: Creatieve aanpak angst

De grootste vijanden van creativiteit zijn angst en perfectionisme. Er is namelijk een hoge samenhang tussen het ervaren van angst en creatief denken. We gaan kijken hoe jij op een creatieve manier je angst kan doen verminderen, een iets luchtigere sessie dus.

Sessie 6: Samenvatting en extra oefeningen

Negatief denken schept een negatief doel. Waar ligt jouw focus? Welke aanpak van angst ligt jou het meest? Welke activiteiten geven voldoening en remmen je angst?
"Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen." - onbekend -