ZELFZORG

Placeholder image

Sessie 1: Sociale zelfzorg

Deze sessie gaat over jezelf in interactie met anderen: heb ik meer me-time of meer tijd met anderen nodig? Verwachtingen van jezelf en anderen evenals communicatieproblemen worden onder de loep genomen, aangezien zij onlosmakelijk verbonden zijn met een goed of slecht sociaal contact. Naast tips en tricks rond dit thema, worden ook oefeningen meegegeven rond het leggen van constructieve sociale contacten alsook het leggen van de focus op jezelf.

Sessie 2: Emotionele zelfzorg

In deze sessie gaan we samen zoeken naar hoe je je gevoelens beter kan erkennen en uiten. Het opkroppen van emoties doen we vaker dan goed is voor ons. Daar is altijd wel een goede reden voor, maar de gevolgen ervan zijn minder goed. Daarom is het belangrijk om te leren op een constructieve manier je grenzen aan te geven. Tot slot wordt er in deze sessie ook kort ingezoomd op het thema ‘eenzaamheid’.

Sessie 3: Fysieke zelfzorg

Deze vorm van zelfzorg gaat over jezelf zijn in je eigen lichaam. Wat vertelt ons lichaam ons over onszelf? Hoe kunnen we ons lichaam lezen? En wat kunnen we doen om er naar te luisteren? Onze lichamelijke klachten en ons stressniveau kunnen namelijk niet los van elkaar worden gezien.

Sessie 4: Praktische zelfzorg

Gedurende deze sessie focussen we op hoe je je hoofd kan leegmaken door je leven op orde te stellen. ‘Praktisch beter voor jezelf zorgen’ creëert een gevoel van rust en biedt levensvreugde. Hierbij komt de SMART-techniek aan bod, waarin we haalbare doelen gaan stellen voor onszelf.

Sessie 5: Mentale zelfzorg

Deze soort zelfzorg gaat over onze gedachten. Iedereen – ook de meest gelukkige mens ter wereld – heeft wel eens negatieve gedachten. Samen gaan we aan de hand van verschillende technieken deze gedachten trachten om te buigen naar positieve en helpende gedachten. Ook bekijken we wat je brein positief kan stimuleren.

Sessie 6: Feedback en terugkoppeling, ervaringen delen en vragen verhelderen

  • Waar gaat je hart naar uit? Waartoe voel je je geroepen?
  • Welke vorm van zelfzorg geeft jou kracht en energie?
  • Uit welke activiteiten haal jij je voldoening?
  • Wie ben ik & wat heb ik nodig?
  • Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik mijn eigen behoeften vervul?“Accepteer jezelf zoals je bent, dan kun je veranderen.” – Carl Rodgers –